COACHING SUPERVIZIJA

PO STANDARDIH EVROPSKE ZVEZE ZA COACHING, EMCC GLOBAL je del CPD, prav tako pa ŠTEJE TUDI KOT CCE PRI ICF (MEDNARODNI ZVEZI ZA COACHING)

 

Coaching supervizija coacha & mentorja spodbuja za nenehno izgradnjo sposobnosti oz. kapaciteto, s ponujanjem bogatejših in širših priložnosti za podporo in razvoj. Poskrbi za maksimiranje coacheve objektivnosti in njegove kvalitete dela, profesionalizira in skrbi za coachevo & mentorjevo dobro počutje, razvija njegove kompetence in sposobnosti ter krepi coachevo kapaciteto dela s kompleksnimi izzivi.

To je priložnost, da z radovednostjo iz različnih perspektiv raziščemo odnos, ki ga imamo s svojimi strankami in svojim delom.

 

»Coaching Supervizija je interakcija, ki nastane, ko se mentor ali coach o svojih izkušnjah v coachingu ali mentorstvu pogovarja s coahcing supervizorjem, da bi skozi sodelovanje in dialog dobil potrebno podporo in prostor za refleksijo, ki mu omogoča učenje, prevetritev in razvoj. Ta proces je koristen tako za mentorja oziroma coacha, kot za njegove kliente in organizacije, iz katerih klienti prihajajo.” EMCC 2018

 

 

ZAKAJ COACHING SUPERVIZIJA

 

 • Skrbi za kakovost našega dela in zagotavlja varno prakso ter nam ponuja nove perspektive.
 • Nam coachem ponuja prisotnost in moč "samo biti", kjer intenzivno razvijamo sposobnost učenja iz vsake coaching situacije in potrebe po zavedanju, kaj se dogaja v nas in izven nas ter nas odpira za globjo refleksijo.
 • Delo z ljudmi zahteva preizpraševanje naših intervencij, da si coachi & mentorji upamo upočasniti in reflektirati. Supervizija izpopolnjuje našo samorefleksijo in samozavedanje, ter krepi našo pristnost, da lahko podpremo sposobnost samozavedanja pri drugih.
 • Pri coachingu in mentorstvu gre za to, kdo smo 's svojimi strankami'. Toliko tega, kar se dogaja, je namreč neizrečenega in uspeh coaching intervencij je neizogibno odvisen tudi od notranjega stanja coacha. Vse to, pa naslavljamo v superviziji, saj potrebujemo podporne smerne točke. Prav tako pa moramo biti dovolj pogumni, da delimo svoje uspehe in neuspehe, pogledamo, kje se nam zatakne, kje se pokažejo naše pristranskosti in sodbe, paralelni procesi ter poskusimo nove stvari in si tako ponudimo izvirne načine za raziskovanje svoje coaching prakse in se zmojstrimo v načinu dela s svojimi strankami. 
 • Vključuje sistemski pogled na odnose in soodvisnost različnih deležnikov. Ne vključuje samo odnosa coacha in supervizorja .
 • Smiselno bi bilo, da ima vsak, ki dela z ljudmi, ob sebi strokovno in zaupanja vredno osebo, s katero lahko prevetri svoje delo. Pri coachingu pa je to nujno. Čeprav bi coachi radi rekli, da smo vedno v najboljši formi, ali v praznem prostoru, kjer samo sprejemamo, ne sodimo in delamo prave intervencije, je resnica, da nismo vedno! Vendar, prej ko ozavestimo in naslovimo te izzive, boljši coachi bomo postali. Zase, za kinete, za profesijo samo!

 

KDO JE COACHING SUPERVIZOR?

 

 • Supervizor je coach z bogatimi izkušnjami in dolgoletno prakso ter posebej usposobljen za opravljanje coaching supervizije. 
 • Coaching supervizor mora biti primerno usposobljen in nosilec individualne akreditacije za coaching & mentoring supervizorja ESIA (European supervision individual accreditation). 
 • Coaching supervizor mora biti vpisan v mednarodni register coaching supervizorjev.  
 • Te nazive podeljuje Evropska zveza za coaching in mentorstvo EMCC Global.
 • Register akreditiranih coaching supervizorjev najdete TUKAJ

 

KOLIKO SUPERVIZIJE POTREBUJEMO?

 

 • EMCC Global (European Coaching and Mentoring Council) priporoča vsaj eno coaching supervizijsko srečanje na približno 30 coaching srečanj, za vzdrževanje potrebnega nivoja kvalitete dela. Ta številka naj služi kot vodilo.
 • Minimalno pa mora imeti profesionalni coach opravljenje vsaj 4 coaching supervizije v enem letu, po eno srečanje na kvartal. 
 • Profesionalni coachi morajo za ohranjanje svojih individualnih akreditacij voditi tudi supervizijski log, saj je Coaching supervizija obvezni del coaching prakse pri profesionalnih coachih.
 • Coaching supervizija je del CPD (nenehen profesionalni razvoj) in je obvezen del za profesionalne coache, ki so poleg certificiranja tudi individualno akreditirani (vpis v mednarodni register potrjenih coachev) in nosilci osebnih nazivov. (Pri EMCC GLOBAL EIA NOSILCI: nazivi Foundation, Practitioner, Senior, Master), Pri ICF CREDENTAILS NOSILCI: nazivi ACC, PCC, MCC)), pri podaljševanju osebnih licenc.
 • Izberemo lahko skupinsko ali individualno coaching supervizijo, pri čemer ima vsaka svoje prednosti.

 

KAJ NASLAVLJAMO V SUPERVIZIJI?

 

V Coaching  superviziji naslavljamo štiri potrebe oz aspekte:

 1. FORMATIVNA FUKNKCIJA: Ki se nanašajo na KAKOVOST, STANDARDE, ETIKO pri delu s klienti in organizacijami. (V formativnem procesu gre za izmenjavo izkušenj, povezovanje teorije s prakso, ter prepoznavanje transferja in vzporednih procesov, razvijanje samozavedanja, ki vključuje tako zavestne kot nezavedne procese)
 2. NORMATIVNA – RAZVOJNA FUKNCIJA: Ki se nanašajo na INDIVIDUALNO RAST IN RAZVOJ COACHA, NJEGOVE KAPACITETE IN RAZVOJ PRAKSE IN COACHING KOMPETENC. (Osredotoča se na razumevanje in razmejevanje odgovornosti glede klientov (strank) in na etična vprašanja. Spoštovanje osebnih meja, zaupnosti in delovanje v okviru kompetenc, prepoznavanje coachevih & mentorjevih šibkih točk, ranljivosti in predsodkov, da bi zagotavljali kakovost ponujenega procesa.
 3. OSEBNI VIRI - RESTORATIVNA  (OBNOVITVENA) Ki se nanaša na PROCESIRANJE IZKUŠENJ in povečevanje sposobnosti dela iz vira (zrelost), povečevanje samozavesti, vzdržljivosti in iznajdljivosti.  (Osredotoča se na občutke in čustva, ki se pri coachu & mentorju pojavljajo skozi delo z njegovimi klienti, zagotavlja psiho emocionalno podporo in raziskovanje njegovega notranjega sveta in čustvenih izzivov, ter zagotavlja varen prostor za izražanje čustev.) 
 4. SISTEMSKA  FUKNKCIJA Ki se nanaša na PODPORO IN RAZISKOVANJE, KAKO DELATI S KOMPLEKSTNOSTJO IZZIVOV. Osredotoča se na upravljanje s kompleksnostjo izzivov in omogoča sistemski pogled na coacha & mentorja in njegovo prakso. 

 

KAKO IZBRATI COACHING SUPERVIZORJA?


✅Ima dolgoletne izkušnje dela v coachingu, kot coach, z različnimi klienti, organizacijami, konteksti in kompleksnostmi.
✅Ima izkušnje, da je sam kot coach redno superviziran in je pod redno supervizijo.
✅Ima tudi strokovno podlago in je izučen coaching supervizor (trenig, ki je akreditiran) in je tudi sam kvalificiran kot coach supervizor.
✅Uteleša kompetence coaching supervizorja in ima razvito kapaciteto dela s kompleksnimi izzivi in sistemskim razmišljanjem.
✅Zna razložiti svoj pristop in okvir dela tako pri coachingu kot superviziji.
✅Je predan kontinuiranemu profesionalnemu in osebnemu razvoju CPD.
✅Je član krovne organizacije in je zavezan etičnemu kodeksu coaching mreže.

V Povej na Glas coaching in mentoring supervizijo izvaja usposobljen in individualno akreditiran supervizor, potrjen pri EMCC, z licenco in akreditacijo ESIA.

V naši ekipi imamo dve coaching supervizorki, z licenco ESIA. 

 

Za več informacij ali ponudbo nas kontaktirajte  info@povejnaglas.si ali jasna@povejnaglas.si

 

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih