COACHING SUPERVIZIJA

PO STANDARDIH EVROPSKE ZVEZE ZA COACHING: EMCC CPD, ŠTEJE PA TUDI KOT CCE PRI ICF (MEDNARODNI ZVEZI ZA COACHING)

 

Coaching supervizija poskrbi za maksimiranje coacheve objektivnosti in njegove kvalitete dela, profesionalizira in skrbi za coachevo dobro počutje, razvija njegove kompetence in sposobnosti ter krepi coachevo kapaciteto dela s kompleksnimi izzivi.

 

»Coaching Supervizija je interakcija, ki nastane, ko coach o svojih izkušnjah v coachingu ali mentorstvu pogovarja s coaching supervizorjem, da bi skozi supervizijski dialog dobil potrebno podporo in prostor za refleksijo, ki mu omogoča učenje, prevetritev in razvoj. Ta proces je koristen tako za coacha, kot za njegove kliente in organizacije, iz katerih klienti prihajajo."

EMCC 2018

Supervizija coacha spodbuja za nenehno izgradnjo sposobnosti oz. kapaciteto, s ponujanjem bogatejših in širših priložnosti za podporo in razvoj. To je priložnost, da z radovednostjo iz različnih perspektiv raziščemo odnos, ki ga imamo s svojimi strankami in svojim delom.

 

 • Nam coachem ponuja prisotnost in moč "samo biti", kjer intenzivno razvijamo sposobnost učenja iz vsake coaching situacije in potrebe po zavedanju, kaj se dogaja v nas in izven nas ter nas odpira za globjo refleksijo.
 • Pri coachingu gre za to, kdo smo 's svojimi strankami'. Toliko tega, kar se dogaja, je namreč neizrečenega in uspeh coaching intervencij je neizogibno odvisen tudi od notranjega stanja coacha. Vse to, pa naslavljamo v superviziji, saj potrebujemo podporne smerne točke.
 • Zato delo z ljudmi zahteva preizpraševanje teh intervencij, da si coachi upamo upočasniti, se celo ustavit in reflektirati. Prav tako pa moramo biti dovolj pogumni, da delimo svoje uspehe in neuspehe, pogledamo, kje se nam zatakne, kje se pokažejo naše pristranskosti ter poskusimo nove stvari in si tako ponudimo izvirne načine za raziskovanje svoje coaching prakse in se zmojstrimo v načinu dela s svojimi strankami.
 • Smiselno bi bilo, da ima vsak, ki dela z ljudmi, ob sebi strokovno in zaupanja vredno osebo, s katero lahko prevetri svoje delo. Pri coachingu pa je to nujno. Čeprav bi coachi radi rekli, da smo vedno v najboljši formi, ali v praznem prostoru, kjer samo sprejemamo, ne sodimo in delamo prave intervencije, je resnica, da nismo vedno! Vendar, prej ko ozavestimo in naslovimo te izzive, boljši coachi bomo postali. Zase, za kinete, za profesijo samo!

 

Coaching supervisor mora biti primerno usposobljen, treningi  ESQA še bolje pa je, če je tudi  nosilec individualne akreditacije ESIA, vse te nazive podeljuje Evropska zveza za coaching in mentorstvo.

 • EMCC (European Coaching and Mentoring Council) priporoča vsaj eno coaching supervizijsko srečanje na približno 30 coaching srečanj za vzdrževanje potrebnega nivoja kvalitete dela. Ta številka naj služi kot vodilo.
 • Profesionalni coachi morajo za ohranjanje svojih individualnih akreditacij voditi tudi supervizijski log, saj je Coaching supervizija obvezni del coaching prakse pri profesionalnih coachih. Coaching supervizija je del CPD (nenehen profesionalni razvoj) in je obvezen del za profesionalne coache, ki so poleg certificiranja tudi individualno akreditirani (vpis v mednarodni register potrjenih coachev) in nosilci osebnih nazivov. (Pri EMCC: nazivi Foundation, Practitioner, Senior, Master), Pri ICF: nazivi ACC, PCC, MCC))
 • Pogosto imajo coachi začetniki večjo potrebo po superviziji, za vse pa velja, da se kdaj pa kdaj znajdemo v situacijah, ki nam ne dajo miru in jih želimo nasloviti in razrešiti v najkrajšem možnem času.
 • Izberemo lahko skupinsko ali individualno Coaching supervizijo, pri čemer ima vsaka svoje prednosti.

 

V Coaching  superviziji naslavljamo štiri potrebe:

 1. KVALITATIVNE (NORMATIVNE): Ki se nanašajo na KAKOVOST, STANDARDE, ETIKO pri delu s klienti in organizacijami (Normative (Ensuring you and your client are safe and that your practice is ethical))
 2. RAZVOJNE (FORMATIVNE): Ki se nanašajo na INDIVIDUALNO RAST IN RAZVOJ COACHA, NJEGOVE KAPACITETE IN RAZVOJ PRAKSE IN COACHING KOMPETENC.  (Formative (Learning new approaches and concepts, gaining insight into your practice))
 3. OSEBNI VIRI (RESTORATIVNE): Ki se nanaša na PROCESIRANJE IZKUŠENJ in povečevanje sposobnosti dela iz vira (zrelost), povečevanje samozavesti, vzdržljivosti in iznajdljivosti. (Restorative (Building your self-confidence, providing psycho-social support))
 4. SISTEMSKI (SYSTEMIC): Ki se nanaša na PODPORO IN RAZISKOVANJE, KAKO DELATI S KOMPLEKSTNOSTJO IZZIVOV (Systemic (helping you discover and work with the complexities of assignments))

 

Coaching in mentoring supervizijo izvaja usposobljen in individualno akreditiran supervizor, potrjen pri EMCC, z licenco in akreditacijo ESIA.

V naši ekipi imamo dve coahcing supervizorki, z licenco ESIA.

 

Za več informacij ali ponudbo nas kontaktirajte  info@povejnaglas.si ali jasna@povejnaglas.si

 

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih