Kot del trenerske ekipe PERILL praktikuma pri programu Timski Coaching GTCI (Global Team Coaching Institute), dajemo velik pomen praktični uporabi in analizi, študijam primerov in praksi z izjemnim modelom dr. Clutterbucka, namenjenem prav za gradnjo visoko kakovostnih timov. PERILL  lahko prav vsakemu vodji pomaga in da usmeritve, kako lažje in bolje upravljati s timsko dinamiko. Slednjega tudi sama uporabljam že nekaj let, pri delu s timi, zato lahko iz izkušenj povem, da je enkratno orodje, ki pomaga razvijati sistemsko razmišljanje, vodjem in timom. In hitreje omogoči trajnejše rezultate, in ne Quick fix rešitve.  

 

Zato z veseljem povzemam krasen članek dr. David Clutterbucka v katerem je podal nekaj konkretnih navodil voditeljem in coachem pri soočanju s trenutno Covid situacijo. 

Notranji saboterji, ki se jih večinoma ne zavedamo, so naši prikriti pomagači pa tudi najhujši sovražniki za naš uspeh. So naši notranji glasovi. Tisti tihi, a hkrati tako glasni.  

Gre za samodejne psihološke navade naših možganov in predstavljajo prepričanja in sodbe, ki nas omejujejo, ko se spopadamo s priložnostmi in & ali  težavami v življenju, ki ga živimo.

 

Ali kot prispodoba dveh volkov, stare indijanske zgodbe. "Dva volkova sta, in ves čas se ravsata. Eden je tema in obup. Drugi je svetloba in upanje. Kateri volk bo zmagal? Zmaga tisti, ki ga hraniš."

Polarities - Masculine & Feminine Archetypal Energy

 

Is your behavior full of empathy, patience, the ability to develop dialogue and create ideas, or is it more determined, bold, action-oriented and concrete? Logical. No embellished and exaggerated feelings?

 

I believe that the mixture of the two is the right one, but only when it is appropriate and adapted to the person on the other side.  Depending on which principle he's more dominant. 

 

We all have archetypal allies who help us live our life story, to discover our true identity and our purpose – our why? Archetypes serve us as helpers to navigate through everyday life. They enable us to be more aware of who we are. And also helps us to choose the right behavior in any given situations. To respond in terms to get results that we seek for.

Vedno sem navdušena, ko imam priložnost učiti se od pionirjev na področju coachinga. Predvsem pa, ko lahko skupaj odkrivamo področja in si delimo izkušnje, kdaj je to res najbolj koristna metoda pomoči & razvoja ljudi.  

 

Če povzamem Davida Cluterrbucka (2012, Triggers for Coaching), pravi, da je spekter situacij, ko je coaching lahko koristen,  izredno velik, skoraj neskončen. Coaching je koristen pristop ko se posameznik sooča s težkimi izzivi oz. ko začuti, da želi izboljšati svoje veščine, uspešnost ali vedenja.

 

Slovenija, dežela coachev.... ali povedano drugače; vzpon coaching profesije. 

 

Pred kratkim sem brala dober intervju z Borutom Škodlarjem v Mladini.  Popolnoma se strinjam z njim, ko je rekel:  “Zanimivo je opazovati, kako na področju psihičnega dela ljudje izjemno hitro dobijo občutek, da vedo in znajo dovolj za pomoč drugim, da lahko znanje podajajo in širijo naprej... Ali lahko naredijo škodo?... Tukaj pravzaprav ni enostavne rešitve, veljata pa dve načeli: Prvo je načelo ponižnosti oz. skromnosti glede tega, koliko vemo in koliko znamo, drugo pa je sodelovanje s strokovno mrežo. “ 

 

Tudi profesionalni coachi sledimo tema dvema načeloma - ponižnosti glede svojega znanja in aktivno sodelovanje s strokovno mrežo. Ne morem dovolj poudariti, kako pomembno je, da profesionalni coach živi ti dve načeli. Stalno izobraževanje, supervizije, mentorstvo, akreditacije ... vse to so poti, po katerih coachi stalno hodimo, če želimo služiti strankam. Gre tako za profesionalni kot za osebni razvoj coacha.  

V mnogih podjetjih zadnja leta namenjajo vse več pozornosti psihološki varnosti v timih. Na začetku treninga jo pogosto ocenjujejo kot visoko. Vedno tudi preverim, kako motivirani so za delo. Zato, da dobim namig, koliko so v resnici pripravljeni odpreti “Pandorino skrinjico”.

 

Ko se namreč poglobimo in testiramo (s pomočjo orodja, ki ga je razvil dr. David Clutterbuck), kakšna je stopnja le-te v danem trenutku, se mnogi zavedo, da je to “ključ”, ki jim preprečuje, da bi bili uspešnejši. Temelj je namreč zaupanje. Zaupanje in integriteta.

 

Stephen Covey v knjigi The Speed of Trust zapiše: povej resnico in pusti pravi vtis.

V svetu coachinga, sploh pri nas, obstaja ogromno nejasnosti.

Zato smo zbrali nekaj pojasnil, da bi vam profesionalni razvoj coachev še bolj približali in razložili razlike med procesi. Namreč, v kolikor posameznik (ponudnik) ne razume procesa, in ponuja coaching, pa to ne izvaja, lahko naredi več škode kot koristi (klientu, uporabniku in profesiji). 

Posameznik sicer lahko nastopa v več vlogah, jih tudi med seboj kombinira, dobro oziroma nujno pa je, da je za vse, tudi strokovno podkovan in skomunicira, ko prehaja iz ene v drugo metodologijo. 

 

Za profesionalni razvoj coaching veščin se zato velja nasloniti na mednarodne organizacije za razvoj coachinga (ICF, EMCC), ki so edine, ki podeljujejo nazive programom in individualnim coachem ter razvijajo stroko in so tudi odličen vir informacij in raziskav. 

 

 

Navdihnjena s strani Saime Butt, ki smo jo gostili v ICF slovenski podružnici za coache, v času mednarodnega tedna coachinga, z naslovom: "Relativnost se nanaša na fiziko in ne etiko" - Albert Einstein.

Povzetek in nekaj naših razmišljanja. Zato da osvetlimo za nas, najpomembnejšo oz. temeljno tematiko.

Naslov, ki te, če želiš, kar potegne noter. In smo začeli z dvema pomembnima besedama: JAZ in ODLOČITEV. V resnici vse ostalo ni pomembno.

Zakaj je etika pomembna zate, je bilo prvo vprašanje, ki smo si ga postavili? Dobra refleksija. Diskusija. (zaupanje, integriteta, spoštovanje, odgovornost, varnost…)

Kajti danes v poplavi teh »fancy« nazivov, ko je že skoraj vsak za nekaj coach ali pa se za to samookliče… se pravzaprav bolj kot kdaj koli prej, lahko vprašamo, kaj to sploh je? Coach? Coaching? Etika coacha? Ničkolikokrat se nam zgodi namreč, da popravljamo napačno peljane procese. Ali pa slišimo, da coaching ne deluje. Hmmmmm… Pa ni tako. Deluje. Vendar, če ga izvaja profesionalni coach z izkušnjami. Ali drugače, z znanjem. Z zavedanje, da izvaja coaching in ne kaj drugega.

Povej na Glas je član in podpornik mednarodne podružnice za Coaching ICF Slovenia Chapter. Zato smo tudi mi aktivno podprli mednarodno iniciativo – mednarodni teden coachinga ICW, ki bo potekal v času od 4. do 10 maja 2020, ko bodo člani Mednarodne coaching zveze po vsem svetu praznovali moč in pozitiven vpliv strokovnega coachinga  na posameznike, organizacije, skupnosti in svet.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih