INTEGRALNI COACHING

 

Integralni pogled omogoča meta  okvir, preklop iz linearnega razmišljanja in daje nove vidike in boljše pogoje za vodenje, da lahko vključi vse njegove ključne vidike - ljudi, izdelke in storitve, kulturo in skupnost, sisteme proizvodnje in upravljanja - na skladen način, ki priznava bistveni prispevek vsakega dela k večji celoti. Če želimo to storiti, je potrebno razviti sistemsko zavedanje in razmišljanje. To pomeni, da se zavedamo obstoja sistemov in njihovih elementov, sil, ki delujejo in vplivajo na nas, odnose, vedenja in izvedbo in organizacijo samo. Gre za aspekte naših izkušenj in plasti naše zavesti. Tak pogled nam omogoča,  da razumemo naš prostor kot del množice povezav in odnosov. Kajti integralno pomeni, da je vse v vsem povezano.

 

Utemeljitelj integralne teorije, Ken Wilber pravi, da so bistvo tega pristopa štirje kvadranti, ki predstavljajo štiri nezdružljive dimenzije izkušnje realnosti - perspektive, ki jih kreirajo. Vsaka priložnost - v poslu in življenju – se pojavi v teh štirih kvadrantih hkrati. Hkrati povezuje stanja zavesti (hodimo, sanjamo, spimo), razvojne stopnje (vsaka predstavlja nivo kompleksnosti – spiralna dinamika), razvojne linije oz. številne inteligence (kognitivna, odnosna, čustvena, duhovna, moralna, telesna) in tipe, kjer se primarno osredotočamo na moški in ženski princip (moški se identificira z samoupravljanjem in odločanjem, ženski s podporo in povezovanjem).  

 

Ta model uravnoteženo in sistematično združuje notranje, zunanje, individualne in skupne dimenzije resničnosti in nam zagotavlja izkoristek polnega obsega resursov v katerikoli situaciji. Zato je integralni coaching eden učinkovitejših pristop pri razvoju vodenja in ekip, saj vključuje vse, med seboj povezane, elemente, da se lahko učinkoviteje lotevamo kompleksnejših izzivov in jih tudi naslavljamo.

 

Integralno pomeni naslednje: Vse in vsi vključeni in nič in nihče ni izključen, ko analiziramo in diagnosticiramo posameznika, ekipo, organizacijo in družbo. Upoštevamo tako notranji kot zunanji svet in vidimo stvari bolj celostno. Tako se istočasno osredotočamo na vse kvadrante v matriki IOS. 

 

Kvadranti tako vedno kažejo rast, določeno stopnjo razvoja in evolucijo. Danes, ko je potrebno, da se posamezniki in ekipe nenehno razvijajo in prilagajajo, prav tako, kot se razvija tudi svet okoli njih, je celostni pristop ključen. Namreč izziv v enem kvadrantu (recimo pomanjkanje zaupanja, manjša učinkovitost, nezadostni viri, slabi delovni procesi) ne obstaja v izolaciji, ampak je običajno simptom, kako več elementov vpliva drug na drugega.  Če postanemo zavestni, katera področja uporabljamo najpogosteje in katera so podhranjena, bomo imeli priložnost, da na situacije pogledamo celostno in se tako bolj ustrezno odzovemo. Gre za prilagodljivost v kompleksnih sistemih, katerih del smo. Prav tako bo tak način odličen pri sprejemanju odločitev, ki se lahko integrira tako na ravni posameznika, ekipe ali organizacije, kot celote. 

 

Pri coachingu vas coach z dialogom, igro vlog in različnimi kreativnimi tehnikami vodi do vam lastnih spoznanj, rešitev in strategij, s katerimi boste lažje dosegali zastavljene cilje. Individualni pristop, ki izhaja iz vaših vrednot in veščin, dokazano zagotavlja najbolj učinkovito in dolgoročno metodo spreminjanja neučinkovitih vzorcev in zakoreninjenih prepričanj ter trajne osebne rasti.

 

Kako poteka coaching proces

 

  1. Spoznavni sestanek
  2. Postavljanje okvirjev : Coach, klient. Določimo cilje in  teme,  ki se obravnavajo v coaching procesu. Predstavi se natančen način dela.  Delo coach-klient je strogo zaupno, in ostane izključno med njima.
  3. Individualna srečanja.  Dolžina in dinamika srečanj se prilagaja cilju posameznika in situaciji. Običajno izvedemo med pet do deset srečanj. 
  4. Zaključna faza – evalvacija.

 

Coaching pristop

Ne glede na izziv s katerim se srečujete, je naš coaching proces usmerjen v celotno osebo zato je metoda dela sistemska in vključuje integralni pristop.  

Gre za kombinacijo različnih modalitet, tehnik in metod, da izzovejo omejujoča prepričanja in potisnejo meje tistega, kar ljudje lahko resnično dosežejo in postanejo. Pretrese in strese. Transformira. Obstaja ogromno metod a za vsakega posameznika & tim izberemo tiste, ki bodo delovale glede na njihov značaj.

 

 

 

Saša Pavlič: Direktorica prodajno marketinških operacij za regijo Adriatic, Tobačna Ljubljana
»Integralni pristop mi je odprl oči kako je vse povezano in da je za celovit pogled potrebno uporabiti vse 4 leče oziroma pogledati skozi vse 4 kvadrante. To mi pomaga pri vsakodnevnem odločanju v podjetju, pri gradnji odnosov v teamu in pri vodenju s pomočjo coaching tehnik. Integralni pristop mi je bil posebej v oporo v zadnjem letu, kjer nas je situacija s pandemijo prisilila v marsikatero spremembo, ki je preko omejitev in novih pravil vplivala na sistemski del in posledično tudi na vse ostale. Na naše misli, čustva, prepričanja. Na naše odnose, povezanost in običaje. Sama sem se pri svojem delu več posvečala prav slednjemu in prav zaradi integralnega pristopa uvedla nekaj novosti v teamu, ki nam pomagajo prebroditi izkušnjo pandemije in zagotavljati rezultate, ki smo si jih zadali.«

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih